Prezentarea Parohiei Grădiștea
Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Grădiştea, sat de reședință al comunei Grădiștea, județul Vâlcea, este o construcție din caramidă, în formă de corabie, prevăzută cu o singură turlă, amplasată deasupra pronaosului, având și rol de clopotniță, prezentând în interior și în exterior o influență a arhitecturii brâncovenești.
Acoperișul este din șiță de brad, pictură în frescă, iar accesul la turla-cloponiță se face pe exteriorul bisericii în partea de nord, pe o scară de lemn cu balustradă. Biserica a fost zidită în anul 1840, de boierii Constantin şi Matei Pârâianu, după cum o arată și pisania de la intrarea în biserică:
„Această sfântă și dumnezăiască beserică, unde se prăznuește hramu Sfinții Împărați Costantin și Elena și Sfântul Mathei evanghelescu, din temeliia ei s-au zidit de dumnealor coconu Costandin Pârâianu și dumnealui coconu Matei Pârâianu brat, supt a căror strădanie și cheltuială a loat și sfârșit înfrumușățându-să cu zugrăveala și cu toate odoarăle ei, după cum să vede, în zilele preaînălțatului alu nostru domn, Alicsandru Ghica Voievod, cu blagoslovenia preosfințitului ipiscup și mitropolit Neofit a toată Țara Românească. S-au început la anul 1839 și s-au săvârșit în anul 1840 săptembrie 18. Gheorghe zugrav, Ioan zugrav, Nicolae zugrav ”.
Ctitorii, boierii Constantin și Matei Pârâianu, frați, erau din comuna vecină Livezi dar aveau moșii și în Grădiștea. În decursul istoriei această ilustră familie de boieri a jucat un rol major în viața politică, socială și culturală a Olteniei.
Profesorul Grigore Ionescu, în „Istoria arhitecturii românești”, lucrare apărută în anul 1937, descrie biserica din Grădiștea ca având pictură în frescă de valoare artistică. În aceeași lucrare se găsește și o fotografie a bisericii.
A fost reparată în anii 1895 (nu se știe în ce parte ), în 1948 în exterior, în 1951 a fost acoperită cu șiță, iar restaurarea picturii s-a făcut în 1963 de catre pictorul Gheorghe Marinescu Poenari din satul Poenari comuna Ghioroiu jud. Vâlcea. O mărturie a acestei intervenții la pictură se găsește în Sfântul Altar deasupra proscomidiarului după cum urmează:
„În această Sfânta și Dumnezeiască Biserică s-a curățit și s-a restaurat pictura, după cum se vede, în 1963, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin stăruința Preotului Paroh Radulescu N. Ștefan, epitropul bisericii Dumitru C. Busuioceanu, cântarețul parohiei Dumitru Diaconu, ajutat de toți membrii Consiliului Parohial și Comitetului Parohial, enoriași din satul acesta și satele vecine și s-a sfințit azi, 06 octombrie, în zilele P.S.S. Episcop al Râmnicului și Argeșului, Pictor Gheorghe Poenari.”
Între anii 1985-1986 s-au demarat lucrări, prin stăruința Preotului Paroh Paun Gheorghe și a cântărețului Iordache Alexandru, intervenindu-se atât la acoperiș, cât și pe exterior. În ceea ce privește tradițiile și obiceiurile, se poate spune că se mai păstrează doar cele legate de sărbătorile de peste an, dar nu așa cum făceau străbunii noștri cu ani în urmă. Hramul Sfântul Ev. Matei nu a mai fost sărbatorit de multă vreme sau poate chiar niciodată.
*
Biserica parohială cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din satul Grădiştea, sat de reședință al comunei Grădiștea, județul Vâlcea, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 670/bis din 01.10.2010 la poziția 461/VL-II-m-B-09776.
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular